Login
Register
Начало
Четвъртък, 01 Юни 2017 13:40

Как да посрещнем гости на вилата

Написана от 

Как да се загрява скара, преди да поставим върху й месото. Как да почистим, когато сме имали много гости и още редица въпроси, които вълнуват всяка домакиня и почитатели на приготвянето на барбекю ще разгледаме сега.

Ако вашият грил има капак, покрийте го и изчакайте, докато повърхността се затопли равномерно. И едва след това положете месо, риба или зеленчуци. В този случай, кората на повърхността на продукта бързо ще поддържа притока и задържа влагата. Разберете за извозване на отпадъци.

След всяка употреба, почистете скарата. Не забравяйте да изхвърлите  образувалата се пепел с мека гъба. Уверете се, че по интериорни и екстериорни стени не са натрупани мазнини петна, в противен случай те ще горят и ще отделят неприятна миризма следващия път. За ефективно почистване на мазнините се ползват и специални инструменти, който премахват изгоряла мазнина от тенджери, тигани, посуда и скара. С помощта на гъба или четка се измиват с вода и се изсушават. Между другото, ако преди всяка употреба, отдолу под скарата поставяте фолио стената ще остане чиста, а скарата ще се отмива много по-лесно. Тук важно е само да се блокират вентилационните отвори.

Не забравяйте да почистите грил и скара на шишчета. Ако това не бъде направено, частиците храни останали ще прегарят и развалят вкуса на барбекю следващия път. Ясно е, че веднага след приготвяне, искате да седнете и често пропускате да почиствате скарата. Но всичко може да се съчетава успешно. Поставете празната решетка или шишчета на горещи въглени и затворете капака. Хранителните отломки ще изгорят и се превръщат в пепел. След това металът внимателно се почиства с четка от самата скара със специална стомана или медна жица. Може да се използва и четка за зъби: Вземете лист фолио, смачкайте го на топка и задръжте с дълги щипки за скара. След това измийте решетката или шишчета, подсушете и увийте в хартия или плат. Така ще съхраните най-добре.

Отделете няколко минути преди готвене на кебапи. Ако преди това сте пекли риба едва ли ще искате миризмата от скарата да се пренесе и на шиша или кебапа. За да се избегнете това, трябва ви четка натрита внимателно с растително масло. Вземете същата буца хартиени кърпи за ръце и задръжте с дълги клещи. Изсипете в малка чаша с растително масло и я потопете в кърпа. Изчакайте малко, докато хартията напоена с масло, не се напои с него. Сега трябва да бързо да задържите намаслената кърпа върху решетка. Това ще помогне за предотвратяване на ръждата по решетката.

След употреба, не забравяйте да измиете всички инструменти - клещи, четки и т.н. Използвайте специални инструменти за отстраняване на грес и мръсотия.

Бон апетит!

 

 

 

 

 

Допълнително